EVS djevojka u Almadi

Moje volontiranje u Portugalu krenulo je u rujnu prošle godine. Volontiram u kvartu Monte Caparica u kojem uglavnom žive stanovnici nekadašnje otočne kolonije Cabo Verde i Sao Tome.

Radim u vrtiću sa skupinom od dvije do tri godine. Moja volonterska smjena je od 10 ujutro do 5 popodne s velikom pauzom u vrijeme ručka. Sa mnom volontiraju još dvije volonterke i moje cimerice Poljakinja Katarzyna i Talijanka Federica, jedna je u sportskom centru a druga u centru za kreativne radionice.  Do sada smo radile kreativne radionice uglavnom skupa, s predškolskom grupom i vrtićkom grupom gdje ja volontiram. Radile smo mala božićna drvca (kapice) od papira s kolažom, kornjačice od kolaža i zadnje, maskare. Posto nam Erasmus+ daje slobodu osmišljavanja projekta, ja sam odlučila napraviti dva. Prvi je sadnja začinskog bilja (u paletama), a drugi je sadnja drveća u kvartu; sve je naravno rad s klincima.

k2 (Kopiraj)k (Kopiraj)

Cjelokupno iskustvo je super. Ne mogu reci da je svaki dan jednako i nije uvijek lako. Svaki trenutak ovdje je životna škola. U ova četiri mjeseca pratila su me duga promišljanja, kulturalne razlike, puno upornosti i strpljenja, suze, smijeh, mješavina ludih osjećaja. Snalazila sam se, slušala sam, inicirala sam, sve u svemu naučila sam puno i još uvijek učim. Program bih preporučila svakome, pogotovo nakon fakulteta,  po završetku škole, ili pak ako vam je dojadio svaki dan ‘ko na traci’. Novac nije problem (Europska Unija je sponzor Erasmus EVS programa), samo budite hrabri i krenite. Za bilo kakva pitanja proguglajte Erasmus plus European service ili se obratite meni za savjet.

Katarina