Europski parlament ‘u načelu’ priznaje Palestinsku državu

Članovi Europskog parlamenta prihvatili su rezoluciju u kojoj načelno podupiru postojanje Palestinske države, kao i prihvaćanje dvodržavnog rješenja na teritoriju Izraela i Palestine. Rezultati glasovanja su bili 498 za, 88 protiv i 111 suzdržano. Svi hrvatski zastupnici su glasovali za rezoluciju, dok je Ruža Tomašić jedina bila suzdržana.

Ovaj čin je posljednji u nizu poteza vanjske politike Europske unije, koja se približava punom priznanju Palestinske države. Njemu je prethodio prijedlog visokog predstavnika EU Javiera Solane UN-u o priznanju Palestinske države u srpnju 2009. godine, kao i odluka Švedske, prve zemlja članica EU, koja je priznala Palestinu (Češka, Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska, Malta i Cipar su to učinile prije ulaska u Europsku uniju).

Od velikih sila glasovanje su očekivano kritizirali Izrael i SAD, čija je veleposlanica u UN-u, Susan Rice, promptno okarakterizirala ovaj povijesni čin kao „nesretnu i kontraproduktivnu rezoluciju koja stavlja nove prepreke ka miru u budućnosti“, prenosi foxnews.com.

Kada će se EU službeno, kao politički entitet, pridružiti broju od 135 članica UN-a koje su u potpunosti priznale Palestinsku državu, teško je odrediti, no ova rezolucija je nesumnjivo veliki korak u približavanju Zapadnog svijeta Palestini.

Ozren Maričić