Cijena borbe za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji

U prosincu prošle godine, službenici Međunarodne zračne luke King Abdulaziz, spriječili su Samar Badawi da napusti Saudijsku Arabiju i time onemogućili njezin utjecaj na ishod suđenja u slučaju koji se vodi protiv njezina muža,  Waleeda Abu al-Khaira. Odvjetnik i aktivist za ljudska prava, Waleed Abu al-Khair, trenutno se nalazi u pritvoru  i suočen je s kaznom od 15 godina zatvora zbog kritiziranja vlasti Saudijske Arabije na Twitteru i u televizijskim intervjuima.

Zabrana izlaska iz zemlje nije prva kazna za Samar Badawi, zbog njezinog angažmana u području ljudskih prava. Saudijske vlasti osudile su je na sedmomjesečnu zatvorsku kaznu pod optužbom ‘dječjeg neposluha’, nakon što je pobjegla od kuće zbog obiteljskog nasilja čime je nastojala utjecati na poništenje očevog skrbništva. Njezin slučaj je preuzeo al Khair te je medijskom kampanjom, koja je potaknula prosvjed međunarodnog karaktera, omogućio njezino puštanje. Ovaj put Samar nastoji na isti način, medijskom kampanjom, izvršiti pritisak kako bi se njenom suprugu ukinula nepravedna kazna zatvora.

Saudijske vlasti takvu vrstu aktivizma doslovno mrze. Kada je Badawi pokušala progovoriti o slučaju, na sastanku Vijeća za ljudska prava UN-a, bila je prekinuta od delegata Saudijske Arabije. Isto se ponovilo u slučaju njezina brata Raifa Badawija, osuđenog na 10-godišnju kaznu zatvora i 1000 udaraca bičem zbog bloga na kojem je poticao raspravu o situaciji u Saudijskoj Arabiji, uvrijedivši time rigidna načela Islama. Ne čudi stoga da se aktivisti za ljudska prava u Saudijskoj Arabiji suočavaju sa kaznama zatvora zbog izražavanja mišljenja, kada njihovi dužnosnici ne pokazuju  poštovanje za slobodu izražavanja niti u UN-ovom Vijeću za ljudska prava.

 

Waleed Abu al-Khair i Samar Badawi

Waleed Abu al-Khair i Samar Badawi

Primjera gušenja osnovnih sloboda u Saudijskoj Arabiji sve je više. Uz Waleeda Abu al-Khaira i Raifa Badawija, tu je i Fadil al-Manasif, osuđen na 14 godina zbog pomaganja inozemnim novinarima u praćenju prosvjeda, zatim Abdullah al-Hamid i Mohammed al-Qahtani, koji su osuđeni na 10 i 11 godina zbog sličnih optužbi; aktivistica Su`ad al-Shammari i aktivist Abdulrahman al-Hamid čekaju suđenje, a Mikhlif al-Shammari je više puta zatvaran zbog mirnih prosvjeda; novinarku Iman al-Qahtani natjerali su da izbriše Twitter profil te mu je izrečena zabrana izlaska iz države. U opasnosti su čak i aktivisti koji prosvjedima traže da se ženama omogući vožnja automobila.

Unatoč pritisku izvana kako bi se ekstremno djelovanje Saudijskih vlasti ublažilo, 2014. godine donesen je zakon koji vlastima daje novo oružje za kažnjavanje aktivista koji se povežu s pojedincima, grupama čiji utjecaj može potaknuti prosvjed te ugroziti državne interese itd. Porazna je činjenica što Saudijska Arabija unatoč takvoj politici ostaje članica Vijeća za ljudska prava pri UN-u.

Ako Saudijska Arabija želi poraditi na svojem imidžu nije dostatno samo članstvo u međunarodnom tijelu za ljudska prava. Prioritetno, trebala bi se početi uvažavati i poštivati temeljna ljudska prava i osloboditi nepravedno osuđene koji su ustali za ista.

H.H.

Izvor: Human Rights Watch