Boban Stojanović – jedan od pet najboljih LGBT aktivista u svijetu

Međunarodna nagrada za ljudska prava David Kato – Vision and Voice Award dodijeljena je beogradskom LGBT aktivistu Bobanu Stojanoviću. Stojanovića je za ovu nagradu predložila organizacija IPPF Serbia (International Planned Parenthood Federation). Time je proglašen za jednog od pet najboljih LGBT aktivista u svijetu.

Ova nagrada osnovana je 2011. godine nakon brutalnog ubojstva ugandskog aktiviste Davida Katoa, a dodjeljuje se aktivistima čiji rad doprinosi smanjenju stigme, nasilja i diskriminacije nad LGBT zajednicom u zemljama u kojima djeluju. Stojanović je dobio ovu nagradu jer „žiri smatra da je  svojim upornim radom, javnim zalaganjem, kao i svojim prisustvom u medijskoj i političkoj sferi učinio izuzetno velik korak ka prihvaćanju LGBT zajednice u Srbiji“, prenosi Lgbt.ba.

Boban Stojanović rođen je u srpskom gradu Zaječar. Kada je nastupio rat  u Jugoslaviji, odbio je poziv za vojsku te se pridružio feminističkoj i antimilitarističkoj aktivističkoj grupi Žene u crnom. U poslijeratnom periodu pomaže ovoj grupi radeći na regionalnoj uspostavi mira, socijalnog oporavka i poslijeratne odgovornosti.

Kasnije se počinje intenzivno baviti LGBT civilnim pravima, pa 2005. osniva Centar za promoviranje kulture nenasilja i jednakosti Queeria, koji se bavi edukacijskim programima promicanja tolerancije za mlade te promiče javnu edukaciju o LGBT problemima.

boban-stojanovic-moka-slavnic-gej-gejevi-kvirija-1362971047-280273
Imao je i značajnu ulogu u zalaganju za Deklaraciju o Srebrenici i Zakon o zabrani diskriminacije u Srbiji koji je prihvaćen 2010. nakon žestokih debata i protivljenja opozicije. Za vrijeme trajanja pregovora o tom zakonu, nacionalistički plakati koristili su njegovo lice u 13 gradova kako bi oslabili borbu za LGBT prava.

Godine 2009. bio je glavni organizator beogradske Parade ponosa, koja je otkazana unatoč prvotnoj potpori vlade, pod izlikom nemogućnosti policije da zaštiti sudionike. Zbog organizacije Parade suočio se s prijetnjama smrću, a nacionalističke grupe stvorile su i pucačku video igru u kojoj meta nalikuje Bobanu. Noć uoči parade grupa huligana izvela je zastrašujuću demonstraciju ispred njegova stana.  I prije toga bio je česta je meta javne poruge i zastrašivanja. Njegova kuća bila je više puta vandalizirana homofobnim i nacionalističkim grafitima, a uz to  bio je i fizički napadnut više puta, prenosi Human Rights Awards.

Iako su ga nacionalistički nasilnici i ugledni političari pokušavali utišati, njegova predanost radu ne posustaje te Boban i dalje veoma snažan aktivist i branitelj LGBT i ljudskih prava u regiji i svijetu.

Tihana Naglić