Američki istražitelji ispitali suprugu napadača na Orlando

Američki istražitelji ispitali su suprugu napadača koji je ubio 49 ljudi u gay klubu u Orlandu, rekao je FBI u srijedu, a policijski izvor kazao je kako bi se mogla suočiti s kaznenom prijavom, ako postoje dokazi o bilo kakvom zlodjelu. 

Noor Salman, supruga Omara Mateena, znala je za njegove planove koji su postali jednim od najkrvoločnijim pokoljima u modernoj američkoj povijesti, kazao je policijski izvor, koji je izviješten o tome.

”S poštovanjem prema ženi, mogu vam reći da je ovo samo jedan od mnogih intervjua koje smo proveli te ćemo ih i dalje raditi u ovoj istrazi” rekao je na konferenciji za novinare specijalni agent FBI, Ron Hooper. ”Ne mogu komentirati ishod ili ishod te istrage.”

CNN, pozivajući se na dužnosnike za provedbu zakona, rekli su da je američki odvjetnik planirao predstaviti dokaze istražnoj poroti kako bi se utvrdilo da li bi se mogla podići optužnica protiv Salaman. Nije se moglo doći do nje za komentar.

Prvi spomen na žrtvu masakra iz noćnog kluba Pulsa, Javiera Jorga Reyesa, održao se u srijedu navečer u pogrebnoj kući blizu četverotračne ceste južno od Orlanda. Vozači su trubili u znaku svoje potpore za sudionike, od kojih su mnogi držali plakate ili nosili majice na kojima je pisalo ”Orlando Strong”.

U Washingtonu je nedjeljno pucanje na Floridi izazvalo raspravu o kupnji vatrenog oružja u SAD-u jer je Mateen mogao bez problema kupiti pušku iako ga je u prošlosti FBI istraživao za moguće veze s islamističkim militantnim skupinama.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump izjavio je kako će se sastati s Nacionalnom udrugom strijelaca kako bi raspravili o ograničavajućim mjerama za upravljanje vatrenim oružjem. To je označilo prekid pravovjernosti republikanske stranke, koja se obično suprostavlja ograničenjima za posjedovanjem vatrenog oružja.

Nacionalna udruga strijelaca odgovorila je da vjeruje da osobe koje su navedene na terorističkom popisu trebaju suočiti s dodatnim provjerama prije kupnje vatrenog oružja.

SAMO-RADIKALIZACIJA

Supruga Mateena bila je s njim kada je predstavio moguće mete u posljednja dva mjeseca, uključujući i Walt Disney World Resort u travnju, trgovački centar pod nazivom Disney Springs i noćni klub Pulse početkom lipnja, priopćili su CNN i NBC.

Napadačeva prva supruga, Sitora Yusify, rekla je da ju je Mateen tukao i prisilio da se razvede od njega nakon samo četiri mjeseca braka.

Mateen-a, američkog državljanina rođenog u New Yorku s afganistanskim nasljeđem, ubila je policija nakon trosatnog divljanja u noćnom klubu.

Federalni istražitelji rekli su da je Mateen, 29-godišnjak, koji je radio kao zaštitar, vjerojatno bio samo-radikaliziran te da ne postoje dokazi da je dobio bilo kakvu pomoć ili upute od vanjskih skupina kao što je Islamska država.

Međutim, čak i dok su njegove žrtve ležale mrtve oko njega, Meteen je objavio poruku na Facebooku obećavajući vjernost vođi Islamske države, Abuu Bakar al-Bagdadi, izvijestile su Fox News.

”Pravi muslimani nikada neće prihvatiti prljave navike zapada… Ubijate nevine žene i djecu zračnim napadima… sada okusite osvetu Islamske države”, napisao je iz kluba, prema Fox News. Nakladnik je naveo senatora Rona Johnsona, predsjednika senatskog Odbora za nacionalnu sigurnost.

REUTERS/JIM YOUNG

REUTERS/JIM YOUNG

Mateenovi računi na društvenim mrežama skinuti su prije nego što ih je mogla pogledati šira javnost, ali istražitelji su otkrili neke ili sve od njih, poručili su iz Fox News.

Mateen je također i zvao 911 hitnu službu tijekom njegovog divljanja, što je koristio kako bi proglasio svoju vjernost raznim islamističkim militantskim skupinama, od kojih su neke u sukobima.

U srijedu se pojavio video koji pokazuje Mateena kako psuje i na neozbiljan način raspravlja o izlijevanju ulja u Meksičkom zaljevu 2010. Potajno je snimljen za dokumentarac o izlijevanju, ”The Big Fix”, dok je radio kao zaštitar gdje su se održavala neka od čišćenja izlijevanja na Floridi.

FBI je ispitao Mateena u 2013. i 2014. zbog sumnje s povezanošću s islamističkim militantima, ali je zaključeno da nije predstavljao prijetnju.

PRIZORI UNUTAR KLUBA

Patolog iz Orange okruga, Joshua Stephany naišao je na zastrašujući prizor unutar kluba nakon što je pucnjava završila.

”Gotovo kao da je vrijeme stalo. Još uvijek su radile televizije u pozadini, gorila svjetla, pića koja su se tek natočila, računi koji su se htjeli platiti, napola pojedena hrana. K tome se nije razmišljalo o tijelima na podu” kazao je CNN-u.

Američki senator Pat Toomey, republikanac koji se pridružio demokratima u neuspješnom pothvatu za donošenje zakona o kontroli vatrenog oružja nakon masakra osnovnoškolske djece u Connecticut-u 2012., radi na prijedlogu zakona da se oružje drži podalje od osoba na terorističkom popisu, poručila je u srijedu grupa za kontrolu vatrenog oružja.

Predsjednik Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden posjetiti će Orlando u četvrtak kako bi se susreli s obiteljima žrtava u napadu, najsmrtonosnijem u Americi nakon napada s otetim avionima u New Yorku i Washingtonu 11. rujna 2001.

”Predsjednik će, dok je tamo, imati priliku javno govoriti o tome što vidi kao i o poruci koju priprema iznijeti u ime zemlje kako bi bilo jasno da zemlja stoji uz ljude iz Orlanda, uz LGBT zajednicu u Orlandu dok tuguju za njihovim gubitkom.” izvijestio je novinare glasnogovornik Bijele kuće, Josh Earnest.

Trump je prizvao kritike od Obame i ostalih starijih republikanaca zbog svog prijedloga da se muslimanima privremeno zabrani ulazak u državu. U srijedu je također pozvao na nadzor džamija u sklopu nastojanja na suzbijanju terorizma u SAD-u.

Autorice: Letitia Stein i Julia Edwards

Link na izvorni tekst: Reuters

Prevela i prilagodila: Tea Modrić