20 godina Europske volonterske službe

Ove godine slavimo 20. obljetnicu Europske volonterske službe. U dvadeset godina od početka 1996. godine, u Europskoj volonterskoj službi sudjelovalo  je 100.000 mladih ljudi, a taj broj se povećava velikom brzinom.

Europska volonterska služba (Europska volonterska služba – EVS) pruža priliku mladima od 17 do 30 godina da žive i rade u domaćinskoj (hosting) organizaciji u drugoj zemlji.

EVS projekt može trajati od 2 do 12 mjeseci, a povezan je s različitim temama iz područja kulture, umjetnosti, aktivnosti mladih, sporta, kulturne baštine, okoliša i razvojne suradnje. U slučaju EVS grupnih aktivnosti (10 i više volontera/ki) i uključivanja mladih s manje mogućnosti, volontiranje može trajati od 2 tjedna do 2 mjeseca.

Sudjelovanje je besplatno za volontere/ke. Tijekom boravka volonterima/kama je omogućen besplatan smještaj, hrana, učenje jezika, zdravstveno osiguranje i mjesečni džeparac. Jedini trošak može biti dio putnih troškova do mjesta EVS-a i natrag, no to su rijetki slučajevi.

U EVS projekt uključuje se najmanje tri partnera:

  1. Organizacija pošiljatelj (zadužena za slanje volontera/ki)
  2. Organizacija domaćin (zadužena za primanje volontera/ki)
  3. Volonter/ka

 

Volonteri/ke mogu se uključiti u EVS program preko organizacije pošiljatelja iz zemlje u kojoj borave i kroz organizaciju domaćina koja ih ugošćava  za vrijeme volonterskog rada. Organizacija pošiljatelj, što je i Udruga PaRiter, prije odlaska osigurava kompletnu pripremu volontera, uključujući prijevoz i osiguranje. Tijekom projekta, njezina zadaća je održavati kontakt s volonterima/kama, a nakon povratka kući pomaže im u realizaciji novih ideja koje su razvili/le  za vrijeme trajanja EVS projekta. Organizacija domaćin omogućuje smještaj, prehranu,  jezični tečaj, osobni nadzor i mentorstvo za vrijeme boravka u inozemstvu. Zadatak organizacije domaćina je otvoriti mogućnost volonterima/kama za volonterski rad, neformalno učenje i mnogo prilika da za ostvarenje vlastitih ideja te primjene svog znanja i iskustva.

Važan dio Europske volonterske službe je Youthpass, koji pripada svakom volonteru nakon završetka EVS aktivnosti. Youthpass je alat za sudionike u projektima koji se financiraju iz programa Erasmus +: Mladi na djelu, kroz koje mogu opisati ono što su radili tijekom projekta i vještine koje su stekli. Na ovaj način, Youthpass podržava priznavanje neformalno stečenih vještina, praćenje ciljeva učenja tijekom projekta EVS-a i odražavanje na osobni rast na kraju projekta. Ovaj dokument EVS volonter/ka može koristi u daljnjem obrazovanju ili karijeri.

Za svakoga tko razmišlja o uključivanju u  Europsku volontersku službu, važno je da je prepozna kao  pravu “službu učenja ‘. Time se pridonosi  lokalnoj zajednici, a volonteri/ke uče novi jezik i vještine te otkrivaju druge kulture. Najvažnije promjene zasigurno se javljaju na području poštivanja i razumijevanja različitih iskustava te oblika komunikacije koji iz njih proizlaze.

Želiš znati više?

Posjeti  PaRiterovu stranicu gdje možeš naći više informacija o pojedinim projektima. Možeš nas kontaktirati i putem e-maila ili na broj 095/393-5611.

Korisni linkovi: