12 ženskih aktivistica za koje niste znali da mijenjaju svijet

Diljem svijeta, moćne žene lobiraju za promjene po pitanju nekih fundamentalnih ljudskih prava: rodna i rasna jednakost, pristup prehrani i vodi, ekološkom integritetu, odgovornosti izvršne vlasti, i brojni drugi.

Često stavljaju svoj život na kocku. Vječito riskiraju svoju reputaciju, svoje životne prihode te svoju slobodu. Svaki dan se odlučuju pojaviti kako bi učinile svijet boljim mjestom. Donosimo samo 12 ovih aktivistica čiji rad oblikuje 21. stoljeće.

Asieh Amini: Ubojstva iz časti u Iranu

U Iranu, djevojke su redovito kamenovane na smrt ukoliko stupe u seksualne odnose izvan braka, čak i ako su silovane. Asieh Amini je prvo saznala za ovaj običaj dok je izvještavala za regionalne novine u Iranu te joj je rečeno da će 19-godišnja djevojka po imenu Leyla „mentalne dobi od 8 godina“ biti kamenovana na smrt, jer je opetovano silovana od strane članova obitelji. Amini je odmah krenula u akciju te je vršila pritisak na odgovornog sudca da Leylu pusti na slobodu. Od tada, Amini je posvetila svoj život boreći se protiv ove užasne prakse unatoč prijetnjama i progonu od strane vlasti. Podižući svijest kroz cijelu zemlju te svijet, Amini je spasila živote brojnim ženama.

Prijetnje koje su joj upućivane su na kraju postale toliko intenzivne da je morala napustiti Iran te sada nastavlja svoj rad u Norveškoj.

160104_r27495-865 (Kopiraj)

Rashmi Misra: Obrazovanje u Indiji

India je možda jedna od najbrže rastućih zemalja svijeta, međutim, mnogo ljudi, pogotovo djevojaka, budu ostavljeni iza budući da im školski sustav propada.

Neki od problema Indijskog obrazovng sustava uključuju: veliki nedostatak nastavnog osoblja, jedna od najvećih stopa odustajanja u svijetu te škole bez funkcionalnih toaleta te pitke vode. Rashmi Misra je htjela ovo promijeniti te je otvorila školu u svom vlastitom domu i počela je pružati djeci iz siromašnih obitelji rigorozno obrazovanje. Njezini su napori naknadno privukli međunarodnu pažnju te je stoga bila u mogućnosti otvoriti škole u slamovima New Delhija, Mumbaija i Goe. Danas su Vidya škole usredotočene na osnaživanje mladih djevojaka pružajući im besplatno obrazovanje i usađujući poduzetničke vještine.

CeKaXnqWAAAa8P_

Nanfu Wang: Seksualno nasilje u Kini

Aktivisti za veću odgovornost i slobodu u Kini često su pritvoreni i uhićeni. Stoga, kad je Nanfu Wang počela dokumentirati napore aktivista protiv seksualnog nasilja, završila je pod nadzorom vlade. Međutim, ove prepreke nisu spriječile Nanfu. Radila je kako bi na svjetlo izašao niz slučajeva seksualnog nasilja koji su bili zakopani i zanemareni, jer su uključivali moćne lokalne figure. Nanfu je počela koristiti skrivene kamere kako bi zabilježila snimke te je na kraju morala pobjeći iz zemlje kako bi njezin rad bio dostupan široj publici.

Film koji je proizašao iz toga, „Hooligan Sparrow“ (Huligan Vrabac) je stekao međunarodnu slavu i priznanje. Radnja se vrti oko zastupnika za prava seksualnih radnika koji slovi po imenu Hooligan Sparrow i rasvjetljava razne restrikcije izražavanja s kojima se ljudi u Kini nose.

Safa al Ahmad: Sloboda govora u Saudijskoj Arabiji

Žene su građani drugog reda u Saudijskoj Arabiji. Količina restrikcija s kojom su suočene je vrtoglavo visoka. Za Safu al Ahmad ova rodna opresija je povezana s gušenjem slobode govora, koje se provlači kroz cijelo društvo. Kad je Arapsko proljeće buknulo u cijeloj regiji, Sadijska Arabija nije ostala imuna na unutarnje neslaganje, ali je vlada očajnički pokušavala suzbiti prosvjede. Safa al Ahmad je ilegalno snimila mirne pobune u Saudijskoj Arabiji te ih je uspjela prokrijumčariti iz zemlje kako bi napravila dokumentarac „Saudijska tajna pobuna

Od tada, Safa al Ahmad je napravila druge dokumentarce o prosvjedima na Bliskom istoku te je čvrsta zastupnica za ženska prava.

CimyfyyWwAAD0YC

Liya Kebede: Siguran porod u Etiopiji

Svakodnevno više od 800 žena umre zbog komplikacija tokom trudnoće i poroda.

Supermodel Liya Kebede odrasla je u Etiopiji te je znala da se velika većina poroda u toj zemlji odvija u nesigurnim uvjetima koji mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija ili smrti. Stoga je 2005. započela zakladu čiji cilj je poboljšanje majčinske skrbi u Africi. Zaklada je usredotočena na obuku zdravstvenih radnika koji potom mogu osigurati siguran porod. Tokom jednog razdoblja, zaklada je obučila 45 radnika koji su zatim pomogli više od 10 000 majki.

Kebede je dokaz da status zvijezde može biti upotrijebljen kako bi se svijet učinio boljim mjestom za svih.

ChtOdO-WMAAs_hs

Brittany Packnett: Rasna jednakost u SAD-u.

U SAD-u, za nenaoružane crne muškarce je znatno vjerojatnije da će biti upucani i ubijeni od strane policije nego za nenaoružane bijele muškarce. Ovo je samo jedna od jezivih statistika o rasnom disparitetu u SAD-u, zemlji koja je prepuna strukturalnih i interpersonalnih nejednakosti.

U svojoj borbi za društvenu pravdu, Brittany Packnett je postala jedna od najprepoznatljivijih i elokventnih vođa. Njezina pozadina je opsežna. Prema pisanjima novina Guardian, „Ona je jedna od osnivačica We The Protestors (Mi prosvjednici) i Campaign Zero (Nulta kampanja), platforme za prekid policijskog nasilja. Radila je za Ferguson Commission (Ferguson komisija) i za predsjedničku operativnu skupinu za održavanje poretka u 21. stoljeću te obučava kulturno senzibilizirano nastavno osoblje u organizaciji Teach for America.“ Packnett također uviđa da dijalog ne smije uključivati isključivo heteroseksualne muškarace. Crne žene i LGBT zajednica također moraju biti zagovarani, budući da i oni nailaze na neproporcionalno nasilje i marginalizaciju.

Cm89NPeUEAAsQCS

Sonita Alizadeh: Dječji brakovi u Afganistanu

Kad je Sonita Alizadeh imala 10 godina u Afganistanu, roditelji su je pokušali udati, međutim zaruke su propale. Zatim, kad je imala 15, ponovno su joj pokušali dogovoriti brak, no prije nego što su mogli dovršiti postupak, pobunila se. Sonita je tada već godinama učila glazbu te je snimila rap video kako bi dala oduška svojoj povrijeđenosti. Pjesma je postala veliki hit te je na njezine roditelje izvršen pritisak da odustanu. Sonita trenutno studira u SAD-u te je postala senzacija kod kuće. Njezine pjesme su žestoko feminističke te oštro osuđuju prepreke s kojima se žene suočavaju.

U zemlji gdje je 57% djevojaka udano prije 19. godine, Sonitin rad ima potencijala za pokrenuti promjene.

CnLCotyUkAAQcd7 (Kopiraj)

Melina Laboucan-Massimo: Prava domorodaca u Kanadi

U Kanadi ima do 4.000 nestalih i ubijenih domorodačkih žena. Država ima dugu povijest opresije nad domorodačkim stanovništvom te je ova priča o nestalima i ubijenima samo jedna od manifestacija istog.

Sestra Meline Laboucan-Massimo je bila ubijena. Nakon toga se Melina susrela s policijskim sistemom za koji se činilo da ne mari. Melina je tada već zagovarala domorodačka prava više od desetljeća, ali ovaj događaj je njezinoj svrsi dao novo značenje. Danas se ona bori protiv iskorištavanja okoliša te radi za kulturnu revitalizaciju domorodačke populacije.

Mary Beard: Internetsko uznemiravanje

Količina zlostavljanja koju djevojke i žene iskuse na društvenim medijima je zaprepašćujuća. Ukoliko se visoko pozicionirana žena usudi reći nešto feminističko, vjerojatno će biti opako maltretirana.

Mary Beard, klasična filologinja, neprestano je meta zlostavljanja na internetu. Umjesto da ignorira ili blokira pristup „trolovima“, ona se suočava s njima. Kada zaprimi prijetnje silovanjem i slične poruke mržnje, ona ih objavi kako bi tu osobu posramila. Zatim ih pokuša preobratiti na malo prosvjetljeniju perspektivu. Iznenađujuće, prilično je učinkovita. Časopis New Yorker ju je prozvao „The Troll Slayer“ (Ubojica Trolova) u profilu koji su objavili kako bi prikazali njezin rad na preobraćanju trolova. Naposljetku, njezino „ubijanje trolova“ čini društvene medije sigurnijim mjestom za žene.

CnFj8-mary (Kopiraj)

Esther Ibanga: Mirni prosvjedi vođeni ženama

Nigerija se ljulja između mira i konflikta već desetljećima. Različite etničke i vjerske skupine imaju duboko ukorijenjeni prijezir jedni prema drugima te se često sukobljavaju.

Esther Ibanga je vidjela koliko je destruktivna ta tendencija te je shvatila da snažne žene mogu biti pokretači promjene. Stoga je započela inicijativu Žene bez zidova koja spaja žene iz različitih pozadina te ih oprema vještinama za izgradnju mira. Tokom godina, vodila je mirne prosvjede koje brojkama dosežu do stotine tisuća. Njezin rad također uključuje fokusiranje na razvitak siromašnih zajednica, pomaganje raseljenim osobama te osnaživanje mladeži.

Obiageli Ezekwesili: #BringBackOurGirls (#VratiteNašeDjevojke)

Gotovo 300 djevojaka je oteto u Nigeriji od strane Boko Harama. Obiageli Ezekwesili je brzinski okupila svoju grupu sljedbenika koja se sastoji od lokalnih aktivista i međunarodnih partnera, kako bi lansirala kampanju #BringBackOurGirls (#VratiteNašeDjevojke) koja je stekla globalnu publiku. Iako kampanja nije uspjela postići svoju misiju, bio je to recentni primjer Ezekwesilijeve nepokolebljive potrage za pravdom.

1993. bila je jedna od osnivačica Transparency Internationala, organizacije koja je postala glavna za borbu protiv korupcije.

Berta Caceras: Ekološki aktivizam

Ovo su opasna vremena za ekološke aktiviste. Samo u 2015. 185 aktivista je ubijeno zbog svoje opozicije nad destruktivnim industrijskim praksama kao što su rudarenje i ilegalno krčenje šuma.

Berta Caceras je bila jedna od ubijenih. Godinama se protivila izgradnji brane na zemlji domorodaca u Hondurasu. Zbog toga je ubijena kod kuće. Njezin rad je inspirirao druge aktiviste te je njezina smrt prikupila potporu međunarodne zajednice. Može se reći da je promjena klime najbitniji problem na svijetu. Caceras je bila na prvoj linije borbe za spašavanje planeta od daljnjeg uništenja.

berta (Kopiraj)

Autor: Joe McCharty

Izvorni članak: Globalcitizen