10 najvećih događaja vezanih uz ženska prava u 2016: Inspiracija za nadolazeću godinu

Kada se osvrnemo na 2016., čega ćemo se sjećati? Bila je to godina puna ekstremnih uspona i padova za ženska prava u cijelom svijetu. Bilo je povrataka unazad i novih izazova za žene u brojnim zemljama, od SAD-a, do Turske i Brazila. Dok gledamo unazad na proteklu godinu, podsjećani smo na neospornu moć ženskih pokreta – jer kada se žene i djevojke drže zajedno, one su jače, učinkovitije u pokretanju održive promjene i više se mogu oduprijeti nepravdi, strahu i mržnji.

Pridružite nam se u slavlju samo nekih od svijetlih trenutaka Globalnog Fonda za Žene vezanih uz rodnu ravnopravnost od prošle godine – uključujući pravne pobjede, velike proboje i trenutke otpora i snage. Nosimo zajedno naprijed ovu inspiraciju u 2017. kako bi učinili ženske pokrete snažnije nego ikad.

1.      21 djevojka vraćena kući u Nigeriji s pozivom #BringBackOurGirls (#VratimoNašeDjevojke)

U listopadu 2016., 21 od 200 djevojaka koje su bile otete iz svoje škole u Chiboku u Nigeriji u travnju 2014. od strane ekstremističke skupine Boko Haram, oslobođene su i vraćene kući. Žene i ženske skupine, uključujući partnere Globalnog Fonda za Žene, bile su ključne u vođenju pokreta Bring Back Our Girls (Vratite Naše Djevojke) u Nigeriji te su ostale postojane u svojoj nadi i odlučnosti. Ženske grupe diljem svijeta su održale prosvjede ispred ambasada te su pomogle u održavanju pritiska na Nigerijsku vladu kako bi osigurale povratak svih djevojaka, žena, muškaraca i dječaka koji su oteti od strane Boko Haram skupine. Nastaviti ćemo se boriti za oslobađanje preostalih djevojaka iz Chiboka i sve ostale koji su još uvijek držani u zatočeništvu Boko Harama te ćemo nastaviti ulagati u obrazovanje i prava djevojaka.

„Boko Haram vidi obrazovanje djevojaka kao prijetnju jer su svjesni ogromnog potencijala i moći obrazovane djevojke,“  rekla je dr.Eleanor Nwadinobi, koja je već dugo savjetnica Globalnog Fonda za Žene u Nigeriji, nakon oslobađanja djevojaka. „Oni koji žele održati status quo vide to kao prijetnju, a oni koji znaju da je razvoj svake zemlje dodatno potaknut obrazovanjem djevojaka, ulažu u njega.“

2.      Povijesna presuda za žrtve silovanja u Gvatemali

U prvom uspješnom suđenju za seksualno nasilje počinjeno tokom Gvatemalskog vojnog konflikta od 1960-1996., njihov je sud u veljači 2016. osudio dva bivša člana vojske na ukupno 360 dana u zatvoru za zločine protiv ljudskosti. Dva muškarca su proglašena krivima za držanje 15 domorodačkih žena u seksualnom i kućnom ropstvu na vojnoj bazi Sepur Zarco u sjevernoj Gvatemali tokom 1980-ih te su također optuženi za ubojstvo i prisilni nestanak. Partner Globalnog Fonda za Žene, Unión de Mujeres Guatemaltecas (Zajednica za Žene Gvatemale), koji je jedna od najstarijih organizacija za ženska prava u Gvatemali, pomogao je 15 domorodačkih žena koje su preživjele seksualno i kućno ropstvo da pobjede u ovom slučaju koji je označio presedan.

Suđenje označava veliki korak naprijed prema okončanju raširenog nekažnjavanja seksualnog nasilja tokom konflikata. „Mi sudci čvrsto vjerujemo svjedočanstvima ovim žena koje su bile silovane u Sepur Zarcu,“ rekao je Yassmin Barrios, glavni sudac. „Silovanje je instrument ili oružje u ratu. To je način da se napadne zemlja, ubijanjem ili silovanjem žrtava. Ove žene su bile viđene kao vojni cilj.“

3.      Napredci za žene vođe u na azijsko-pacifičkom području

Ove godine Globalni Fond za Žene je zaključio svoj FLOW – Funding Leadership and Opportunities for Women (Financiranje voditeljskih prilika za žene) fond, četverogodišnju inicijativu koja je stajala 5,9 milijuna dolara. Sa sredstvima dobivenim iz Ministarstva za strane poslove, podržali smo 139 organizacija u 26 zemalja koje su osnaživale žene da se uhvate u koštac sa rodnim nasiljem, da povećaju svoj ekonomski potencijal i da se uključe u politički život. Rezultati pokazuju da je preko 200,000 žena razvilo vještine vođenja i preko 5,000 je bilo spremno za lokalne političke izbore.

4.      Žene spriječile potpunu zabranu abortusa u Poljskoj…ponovno

Kada je potpuna zabrana abortusa predložena od strane Vlade početkom 2016. Globalni Fond za Žene je podržavao Federaciju za žene i planiranje obitelji i ASTRS mrežu kako bi im pomogao izgraditi moćni pokret za obranu ženskih reproduktivnih prava. Krizna potpora pružena im je u travnju te su s njom izgradili široku koaliciju ženskih grupa i ostalih organizacija diljem Poljske kako bi se podigla svijest o prijetnji za žensko zdravlje i ljudska prava te se započelo s učinkovitom medijskom kampanjom što je sve vodilo do masivnih ”Crni ponedjeljak” prosvjeda koji su naveli Poljski parlament da povuče predloženi prijedlog zakona u listopadu.

Stotine žena i muškaraca bili su odjeveni u crno, bojkotirali posao i školu te izašli na ulice Varšave, Gdanska, Wroclawa i diljem zemlje kako bi se borili protiv zakona koji bi učinio abortus ilegalnim u svakom slučaju, a kršenje bi nosilo zatvorsku kaznu do 5 godina za žene i njihove doktore. Već nekoliko dana nakon masovnih prosvjeda, zakonodavci su odlučili glasati protiv prijedloga.

Međutim, borba Poljakinja za kontrolu nad vlastitim tijelima je daleko od gotove: još od 1993. Poljska ima jedan od najrestriktivnijih zakona o abortusu u Europi, budući da je zakonit jedino u slučajevima silovanja, incesta, ako je život majke ugrožen te isključivo unutar prvih 12 tjedana trudnoće. I ovo nije bio prvi put da je potpuna zabrana bila predložena i odbijena od strane Poljskog parlamenta, najnoviji slučajevi su bili 2015., 2013. i 2011. – a ženski pokreti su bili tu svaki put.

5.      Ništa ne može spriječiti ženke aktivistice u Egiptu

Tokom protekle godine, otpor Egipćanki je bio neprestano iznova testiran tijekom eskalirajućih postroženja vezanih uz ljudska prava i feministički prostor. Čak prošli tjedan Azza Soliman, hrabra egipćanka koja brani ženska prava te je osnivala Centar za pravnu pomoć Egipatskim ženama, uhićena je od strane policije, a nalog je potpisan od strane sudca koji nadgleda istragu Egipatskih organizacija za ljudska prava. Nakon nekoliko sati ispitivanja Azza Soliman je puštena uz jamčevinu – što je bio najbolji mogući ishod, ali ne i kraj. Njezino uhićenje je došlo tri tjedna nakon što su joj vlasti zamrznule osobnu i organizacijsku imovinu, bez saslušanja te nedugo nakon što su joj zabranili putovanje izvan zemlje.

U lipnju, Mozn Hassan, osnivačica i izvršni direktorica Nazre za feminističke studije u Egiptu te članica odbora Globalnog Fonda za Žene, je također dobila zabranu putovanja od Egipatske vlade – česta taktika sudskog uznemiravanja koja se koristi protiv branitelja ljudskih prava.

U travnju, El Nadeem Centar za rehabilitaciju žrtava nasilja i mučenja – jedna od rijetkim klinika u Egiptu koja pruža kritične usluge onima koji su preživjeli nasilje i mučenje – je doživjela raciju od strane sigurnosnih sila već drugi put u dva mjeseca. Njezine dvije hrabre direktorice, dr.Magda Adly i dr.Aida Seif El Dawla, odbile su napustiti prostorije dok ih je policija pokušavala izbaciti bez da im pokaže službeni dopis o zatvaranju. I najnovije: Egipatski predsjednik al-Sisi je veoma ležeran oko potpisivanja novog zakona o udrugama koji bi, ako prođe, dao vladi iznimne ovlasti nad nevladnim organizacijama te bi u praksi prekinuo neovisno civilno društvo u Egiptu.

Unatoč eskalirajućem uznemiravanju i prijetnjama vlade, žene i ženske udruge u Egiptu ostaju odlučnije nego ikada u tome da unaprijede ženska prava.

U studenom, Mozn Hasan je zaprimila nagradu Right Livelihood Award za 2016. sa svojom udrugom Nazra te je održala strastveni govor. „Ova nagrada nije samo priznanje za rad Nazre, to je priznanje već stoljeća feminističkog aktivizma u našoj zemlji koji nas je inspirirao te koji želimo nastaviti koliko god možemo,“ rekla je.

6.      Žene na prvim linijama otpora u Brazilu

 „Poruka koju želim poslati u ime ženskog pokreta je ta da imamo cilj za 2018.: imati feminističku, progresivnu političku agendu te imati žene u vodstvu. A da bismo došli do toga, svi moramo podupirati ženski pokret.“ – KK Verdade, izvršna direktorica ELAS fonda, jedinog ženskog fonda u Brazilu te dugogodišnja partnerica Globalnog Fonda za Žene.

Razgovarali smo s KK Verdade prije Ljetnih Olimpijskih igara u Riu kako bismo bolje razumjeli političku i ekonomsku krizu u Brazilu, poslije svrgavanja Dilma Rousseffa s vlasti te proguravanja isključivo muškog i bijelog kabineta na vlast od strane konzervativnog zamjenskog predsjednika Michaela Temera. Najnovije ankete pokazuju rastuće nezadovoljstvo Temerovim vodstvom te, kako je KK Verdade istaknula, žene su na prvim linijama, vode prosvjede u Riu i diljem Brazila, a ženski pokret nastavlja voditi borbu protiv nazadovanja u području ženskih prava koje predlaže vlada.

Izbijanje Zika virusa u Brazilu je pod povećalo stavilo strogi zakon abortusa u zemlji. Partner Globalnog Fonda za Žene SOS Corpo u Recifeu – epicentru izbijanja – je vođa u pokretanju nacionalnog pokreta za seksualno i reproduktivno zdravlje te prava. Kriza je otvorila rijetki prozor prilike za grupu kako bi izazvala vjerske fanatike i progurala legalnu reformu koja bi dopustila ženama pravo odluke nad vlastitim tijelima.

7.      Haićanke vode oporavak nakon uragana Matthew

„Žene i djevojke se nalaze u veoma teškoj situaciji, katastrofičnoj, gotovo apokaliptičnoj. Ali Haićanski ljudi, pogotovo žene, su veoma hrabri. Znamo kako držati glavu iznad vode i nastaviti ćemo se boriti. Za nas, život je neprestana borba.“ – (Marie) Michelle Vernet, Collectif Feminin Haitien pour la Participation Politique des Femmes (FANM YO LA), partner Globalnog Fonda za Žene.

Nakon suočenja sa ozbiljnim uništenjem nakon što je Matthew udario Haiti kao uragan kategorije 4 u listopadu, žene su brzo preuzele inicijativu za oporavak. Partneri Globalnog Fonda za Žene su počeli popunjavati praznine za neposrednu pomoć te planirali kako najbolje ispuniti jedinstvene potrebe žena i djece.

Više od 200 ljudi diljem svijeta su se odazvali na naš poziv za pomoć i podršku ženama Haitija te su prikupili više od 40,000 dolara za udruge vođene ženama na Haitiju koje imaju duboke korijene u svojim zajednicama te su usredotočene na pokretanje održive promjene i osnaživanje žena. Sa novcem u rukama Haićanka, iako je potreba i dalje ostala velika, dobivamo nadu za proces ponovne izgradnje i oporavka te za budućnost Haićanskih žena i djevojaka.

8.      Napredak u Palestini za prekid nasilja nad ženama

U lipnju je Ministarstvo za ženske poslove u Palestini objavilo planove da se uspostavi Nacionalni Opservatorij za Nasilje nad Ženama u 2017., koji bi prikupljao i dokumentirao slučajeve nasilja nad ženama p prvi put – značajni korak naprijed za palestinske žene. Partner Globalnog Fonda za Žene, Palestinsko društvo zaposlenih žena za razvoj, koji radi na tome da unaprijedi ženska prava već 35 godina, zalagao se za ovaj novi opservatorij kako bi pomogao obuzdati uznemiravajuće statistike o nasilju nad palestinskim ženama. S podatcima prikupljenim od strane opservatorija, Palestinsko društvo zaposlenih žena i druge ženske udruge imaju nadu da će biti uspješniji u zalaganju za promjene u zakonu i u politici, podizanju svijesti o nasilju nad ženama te osnaživanju žena koje su preživjele nasilje.

„Posjedovanje točnih informacija o nasilju nad ženama će nam omogućiti da izgradimo potporu kako bi izvršili pritisak na Izrael na međunarodnoj razini,“ rekla je Amal Khreisheh, izvršna direktorica Palestinskog društva zaposlenih žena, u intervjuu  za Al-Monitor. „Na regionalnoj razini, te informacije će nam dobro doći kako bismo započeli sa sistematskim zalaganjem za vršenje pritiska na zakonodavce kako bi izmijenili zakone i politike te osigurali zaštitu za žene.“

9.      Malo svijetla nade nakon smrtonosnog LGBTQI nasilja u Pakistanu

Diljem planeta, ljudi su ubijani zbog toga što su lezbijke, gej, biseksualni, transrodni, queer, interspolne osobe (LGBTQI) ili rodno nekonformni; smrtonosna masovna pucnjava u noćnom klubu Pulse u Orlandu na Floridi u lipnju je bila samo jedna od mnogih, gomilajućih primjera nasilja nad LGBTQI osobama diljem svijeta ove godine.

Nasilje je osobito prevalentno  nad aktivistima za LGBT zajednicu. 23-godišnja Pakistanska transrodna aktivistica Alisha je bila upucana devet puta 23.svibnja te je umrla tjedan dana kasnije jer je medicinsko osoblje jedne od najvećih medicinskih ustanova u sjevernoj Khyber Pakhtunkhwa provinciji odbilo pružiti joj medicinsku brigu i odužilo liječenje više od 17 sati dok je raspravljalo da li je smjestiti na odjel za ženske ili muške pacijente.

Nakon Alishine smrti, partner Globalnog Fonda za Žene Blue Veins Pakistan (Plave Vene u Pakistanu) se udružio s TransAction Alliance u Khyber Pakhtunkhwi kako bi nastavili njezin posao za prava trans-osoba – te kako bi ostvarili kritičnu političnu pobjedu. „Prvi put u povijesti Pakistana postojati će sheme razvijene od strane vlade za transrodnu zajednicu u Khyber Pakhtunkhwi,“ Quamar Nasem, aktivist za rodnu ravnopravnost te LGBTQI aktivist u Pakistanu koji je koordinator programa za Blue Veins Pakistan, objašnjava. „Vlada je objavila da će postojati odvojeni odjeli u bolnicama za transrodnu zajednicu. Ovaj pristup zdravstvenoj skrbi i zaštita u novoj politici vidimo kao veliko postignuće.“

10.      Globalna strategija u  SAD-u za adolescentice nosi obećanje za prava djevojaka

U ožujku 2016., Tajnik države John Kerry je objavio novu Globalnu strategiju SAD-a za osnaživanje adolescentica, koja je ključna politika za osnaživanje djevojaka diljem svijeta te štićenje njihovog zdravlja i prava. Globalni Fond za Žene se poveza sa ekipom iza moćnog filma Difret u 2015. za peticiju kojom se traži od predsjednika Obame i Državnog tajništva SAD-a kako bi se objavila Strategija za djevojke te opsežni plan koji se dotiče i staje na kraj dječjim brakovima. Tokom kampanje skupili smo 156,320 potpisa na peticiji te smo dostavili peticiju i potpise Ambasadorici Catherine Russel u rujnu 2015. – nadajući se da ćemo pokrenuti objavu Globalne strategije.

Sljedeća administracija mora u potpunosti financirati i primijeniti ovu strategiju kako bi ona napravila razliku u životima djevojaka i mladih žena u cijelom svijetu. Znamo da su djevojke i mlade žene nevjerojatne voditeljice promjene s potencijalom da mijenjaju svoje zajednice i države.

Dok gledamo unatrag na ove velike uspjehe i prodore za ženska prava diljem svijeta, odlučni smo u tome da ne idemo nazad. Znamo da društvena promjena i napredak u pravima trebaju vremena i hrabrosti. Moramo izvući inspiraciju iz otpora ženskih pokreta u cijelom svijetu kako bismo pokrenuli iglu za rodnu ravnopravnost i ustali, glasno uzviknuli i borili se natrag suočeni s uznemiravanjem, mržnjom i nazadovanjem u našim pravima. Nastavimo raditi zajedno kako bismo izgradili ženske pokrete koji su uspješni, ujedinjeni, neustrašivi diljem granica – kako bi do kraja 2017. imali još i više za slaviti.

Link na originalni članak: GLOBAL FUND FOR WOMEN